Recepty lekce – Itálie

Domácí chléb fokacia

Suroviny:

1kg  hladké mouky
1 ks brambora vařená ve slupce
30 g droždí
2 dc mléka
3 polévkové lžíce olivového oleje
Popř. čerstvý rozmarýn, sušená rajčata, olivy

Postup:

Uvařenou bramboru oloupeme a nastrouháme najemno, přidáme hladkou mouku, vlažné mléko, nadrobíme droždí, přidáme olej, prohněteme, aby bylo těsto hladké a pečeme na  plechu vysypaném hladkou moukou. Pečeme v troubě rozehřáté na 200 C, přibližně 30 min.

Pokud chceme, aby byl chléb vysoký necháme před pečením kynout 30 min.

Ravioli plněné ricottou na šalvěji a ovčím sýru

Suroviny pro 4 osoby:

Těsto na domácí těstoviny (viz recept)
150 g Ricotta
Parmezán 1pol.lžíce
Ovčí sýr
Bazalka (majoránka) nasekaná 1pol lžíce
Citronová kůra 1káv. lžička
Šalvěj 20 lístků
Pepř, sůl

Vyválené těsto naplníme směsí z ricotty, parmezánu, majoránky a citronové kůry. Vytvarujeme ravioli a vaříme 5 minut v osolené vodě. Na pánvi s rozpáleným olivovým olejem orestujeme šalvěj, přidáme uvařené ravioly, posypeme nastrouhaným ovčím sýrem, lehce promícháme a až se sýr rozpustí (cca 10 sekund). Podáváme posypané parmezánem

Vepřová panenka v parmské šunce s plněnými gratinovanými žampiony a cherry rajčátky

Suroviny pro 4 osoby:

Vepřová panenka 600g
Parmská šunka 100g
Olej 8 polévkových lžic
Žampiony 12ks
Sušená rajčata 4 ks
Bazalkové pesto 1pol.lžíce
Máslo 50g
Parmezán 2pol.lžíce
Cherry rajčátka 12ks
Sůl, pepř, popř. čerstvý tymián

POSTUP:

Vepřovou panenku očistíme a naporcujeme. Žampiony očistíme, vyndáme nožičky a orestujeme na rozpálené pánvi s máslem a 1pol.lžící oleje ,kloboučkem nahoru. Poté všechny naplníme sušenými rajčaty, bazalkovým pestem a posypeme nastrouhaným parmezánem a vrátíme zpět do pánve do které ještě volně pohodíme 12ks cherry rajčátek.Na rozpálené pánvi s olejem orestujeme ze všech stran vepř, panenku, poté ji zabalíme do parmské šunky, vrátíme do pánve a vložíme do předem vyhřáté trouby společně s pánví naplněných žampionů a pohozených cherry rajčátek. Pečeme na 180stupňů cca. 5min. Maso, žampiony a cherry rajčátka jsou po 5minutách upečené. Servírujeme ozdobené balsamicovou redukcí.

Grilovaná vepřová panenka podávaná s domácími gnochi, sušenými rajčaty, olivami a bazalkovým pestem

Suroviny pro 4 osoby:

Vepřová panenka 600g
Brambory 600g
Hladká mouka 300g
Vajíčko 2ks
Sušená rajčata 10ks
Olej 5pol.lžic na opečení vepř.panenky
Olej extravirgine 4pol.lžíce
Olivy zelené 20ks
Bazalkové pesto 3 pol.lžic
Parmezán 5 pol.lžič
Sůl, pepř

Postup:

Uvaříme brambory, oloupeme a horké nastrouháme.Přidáme vajíčko, hladkou mouku a připravíme těsto podobné jako na brambor. knedlíky.Vyválíme, pokrájíme na noky a uvaříme v osolené vodě cca. 5min. Když vyplavou, jsou hotové. Vycedíme a prokapeme olejem. Vepřovou panenku ogrilujeme v celku na oleji.

Na čisté pánvi rozehřejeme extravirgine olej přidáme bazalkové pesto, pokrájená sušená rajčata a olivy.Do směsi přisypeme gnochi, parmezán a podáváme ozdobené vepř. panenkou.

Kuřecí lazagne se špenátem , mascarpone a čerstvou šalvějí

Suroviny pro 4 osoby:

Kuřecí prsa 600g
Čerstvá šalvěj 16 lístků
Pomazánkové máslo 1 vanička
Špenát listový mražený 600g
Máslo 100g
Hladká mouka 100g
Mléko O.5l
Smetana 4 dcl
Sůl,pepř
Olej 1dcl
Parmazán 200g
Suroviny na domácí těstoviny
3 vejce
hladké mouky 300g
extravirgine olej 8pol. lžic

POSTUP:

Zamícháme domácí těstoviny, vyválíme na tenkou placku vykrojíme ve tvaru pekáče, ve kterém budeme dělat lazagně.

Kuřecí maso naklepeme pod folií na velmi tenko až průhledno.
Připravíme máslový bešamel tak, že na pávni rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku, orestujeme, zalijeme mlékem, smetanou a krátce povaříme.  Špenát rozmrazíme, vymačkáme vodu a nahrubo nasekáme. Na pánvi rozpálíme 5pol.lžic extravirgine oleje, orestujeme nasekanou šalvěj a přidáme vymačkaný špenát. Důkladně promícháme a poté vrstvíme  bešamel, těsto, bešamel, špenát, rozklepané kuřecí prsa, bešamel, těsto,bešamel, špenát, kuřecí maso, bešamel, pom.máslo a parmezán.

Lazagně by měli mít alespoň 2 vrstvy. Nakonec posypeme nastrouhaným parmezánem a v rozpálené troubě na 180C pečeme cca. 40-60min

 


 

Škola vaření vznikla a funguje za podpory našich partnerů:

Whirpool - partner serveru Kurzy vaření Hanák - partner serveru Kurzy vaření Technistone - partner serveru Kurzy vaření Roto - partner serveru Kurzy vaření