Recepty 9.lekce – Saláty

PLNĚNÉ KALAMÁRY KRABÍM MASEM NA SALÁTU Z MOŘSKÝCH ŘAS

Suroviny pro 4 osoby:

Kalamáry čerstvé 12ks cca.á 8cm
Krabí tyčinky 20ks
Česnek 3 stroužky
Petrželka nasekaná 4pol.lžice
Bílé víno 1.5dcl
Extravirgine olej 0.5dcl
Mořské řasy 200g
Salát Lolo Rosso 1/2ks
Citrón
Sůl,pepř

Postup:

Kalamáry vyčistíme, odkrojíme hlavičky a naplníme krabí směsí, kterou připravíme následujícím způsobem. Na rozpálené pánvi s extravirgine olejem orestujeme nastrouhaný česnek, nasekanou petrželku, poté přidáme nadrobno pokrájené krabí tyčinky, zalijeme 0.5dcl bílého vína a povaříme až do vyrestování vína. Touto směsí naplníme kalamáry. Naplněné kalamáry a hlavičky dáme na pánev z rozpáleným extravirgine olejem, orestujeme ze všech stran, přidáme nastrouhaný česnek, nasekanou petrželku , zalijeme bílím vínem, přiklopíme dusíme dokud se nám víno nevyvaří. Poté podlijeme trochou extra. Oleje a restujeme dokud kalamáry nezezlátnou. Mezitím posekáme salát, který smícháme s řasami, extrav.olejem a citron šťávou. Podáváme tak, že na talíř položíme salát, a na něj položíme na kolečka nakrájené kalamáry.

ROASTBEEF NA SALÁTU Z ĎÁBELSKÝM DRESINKEM

Suroviny pro 4 osoby:

Hovězí roštěná 600g
Salát ledový 1ks
Zelenina dle chuti
Ďábelský dresink viz recept
Francouzká bageta a máslo na potření

K TOMUTO SALÁTU DOPORUČUJI FRANCOUZKÝ, TZATZIKY NEBO ĎÁBELSKÝ DRESINK

Postup:

Roastbeef viz recept 3lekce, dresink viz recept 9lekce a zelenina dle chuti a fantazie.
Doporučuji podávat s rozpůlenou opečenou bagetkou potřenou máslem.

CAESAR SALÁT

Suroviny pro 4 osoby:

Kuřecí prsa 400g
Anglická slanina 100g
Mexiko grill 2pol.lžíce
Toust. chleba na krutony 8ks
Česnek 2 stroužky
Římský salát ( možno i ledový popř. rosso,biondo na ozdobu)
Parmezán 2 pol.lžíce na posypání

Dresink:

Francouzká hořčice 3pol lžíce
Oliv. olej 1.5dcl
Česnek 1 stroužek
Parmezán 4pol lžíce
Citrón šťáva 2pol lžíce
Bílý jogurt 100ml
Sardelová pasta 2 kávové lžičky
Sůl, pepř

Postup:

Toust.chleba pokrájíme na kostičky, opražíme v troubě a poté prolijeme směsí obyč.oleje 0.5dcl, nastrouhaného 2str.česneku a 1pol. lžící koření mexiko grill. Promícháme v krabičce a přiklopíme. Poté připravíme dresink: Nejprve vymícháme hořčici s olejem, poté přidáme ostatní ingredience a ponorným mixerem rozkutrujeme na hustý dresink. Dresink musí chutnat a vonět po všech ingrediencích! Poté na pánvi orestujeme anglickou slaninu, na kostičky pokrájené kuřecí maso, okořeníme troškou mexico grill a orestujeme. Pokrájený salát smícháme s dresinkem, vysypeme do středu talíře, posypeme česnekovými krutóny, poté kuř.masem s angl.slaninou a dozdobíme hoblinkami parmezánu.

ŘECKÝ SÝR NA TRHANÉM SALÁTU S RAJČATY A OLIVAMI

(doporučuji v kombinaci s tzatziky dresinkem)

Suroviny pro 4 osoby:

Sýr Feta 400g
Ledový salát 1ks
Olivy černé 20ks
Rajčata cherry 16ks
Extravirgine olej 4pol lžíce
Obyč olej 2pol lžíce – na opečení sýra
Citrón šťáva na pokapání salátu

Postup:

Nahrubo pokrájený salát smícháme s olivami, na půlku překrojenými rajčátky, extrav.olejem a citrón šťávou.Na pánvi s trochou obyč. oleje zprudka orestujeme po obou stranách Fetu, kterou jsme předem pokrájeli na 1cm silné plátky.Nazdobíme dle fantazie.

TZATZIKY DRESINK

Suroviny pro 4 osoby:

300g bílého jogurtu
100g tučného tvarohu
1-2 stroužky česneku
Salátová okurka 1ks (větší)
Sůl, pepř

Postup:

Jogurt smícháme s tvarohem a  přidáme nastrouhaný česnek. Neloupanou okurku nastrouháme  ½ nahrubo, ½ najemno, poté prosolíme, v cedníku vymačkáme a na závěr ještě vymačkáme zbývající šťávu v utěrce. Suchou okurku přimícháme do jogurtu a dochutíme solí a pepřem.

FRANCOUZKÝ DRESINK

Suroviny pro 4 osoby:

Plnotučná nebo francouzká hořčice 6pol.lžic
Olivový , nebo obyč.olej 1.5dcl
Sušené oregáno nebo bazalka 1.pol. lžíce
Med 1-2pol.lžíce
Vinný nebo balsamicový ocet 1pol.lžíce

Postup:

Hořčici vymícháme s medem, kořením a olejem.Na závěr dochutíme octem, solí a pepřem

ĎÁBELSKÝ DRESINK:

Suroviny pro 4 osoby:

Feferonky červené kulaté 6ks
Paprika červená 1ks
Majonéza 400ml
Bílý jogurt 150ml
Kečup Heinz 3pol.lžíce
Sůl,pepř

Postup:

Feferonky vypeckujeme,papriku vyčistíme a pokrájíme a vše společně rozmixujeme. Poté přidáme kečup, majonézu, opět rozmixujeme a dochutíme solí a pepřem.

SALÁT Z GORGONZOLOU, OŘECHY, JABLKY A BALSAMICOVÝM DRESINKEM

Suroviny pro 4 osoby:

Gorgonzola 150g

Těstíčko:

Vejce 1ks
Hladká mouka
Mléko 1.5dcl
Strouhanka na obalení
Jablko 1ks
Vlašské ořechy vyloupané 2pol lžíce
Balsamico ocet 1dcl
Med 4pol lžíce popř. dle chuti
Salát lolo rosso
Extravirgine olej
Olej na osmažení

Postup:

Gorgonzolu na kostičky obalíme v těstíčku a poté ve strouhance. Balsamico svaříme na 1/2ojemu a poté smícháme s medem.Necháme vychladnout a promícháme s nakrájeným salátem. Ochucený salát, posypeme ořechy a na kostičky nebo dle fantazie pokrájenými jablky. V rozpáleném oleji osmažíme obalené kostky gorgonzoly , které poté položíme na ochucený salát.Nakonec pokapeme extravirgine olejem a podáváme.

KUŘECÍ NUGETY V CORN FLAKES A ZELENINOVÝM SALÁTEM

Suroviny pro 4 osoby:

Kuřecí prsa 400g

Těstíčko:

Vejce 1ks
Hladká mouka
Mléko 1.5dcl
Corn Flakes 200G
Salát ledový 1ks
Rajčata 4ks
Červená cibule 1ks
Řapík.celer 50g
Obyčejný olej na osmažení

K TOMUTO SALÁTU DOPORUČUJI FRANCOUZKÝ, TZATZIKY NEBO ĎÁBELSKÝ DRESINK

Postup:

Kuřecí prsa očistíme, pokrájíme na nudličky a obalíme v těstíčku do kterého jsme navíc přidali  najemno rozdrcené, nebo najemno rozmixované corn flakes. Obalené nugety osmažíme v rozpáleném oleji a podáváme se salátem ochuceným dresinkem dle mnou doporučeného výběru.

 


 

Škola vaření vznikla a funguje za podpory našich partnerů:

Whirpool - partner serveru Kurzy vaření Hanák - partner serveru Kurzy vaření Technistone - partner serveru Kurzy vaření Roto - partner serveru Kurzy vaření