Recepty 6.lekce – SeaFood

Lososové carpacio

Suroviny pro 4 osoby:

Čerstvý losos  cca. 400g
Sůl  1 menší pol. lžíce
Pepř ½ kávové lžičky
Kopr 1 menší svazek (popř. petřželka = kudrnka)
Panenský olivový olej Extravirgine  2dcl
Citron  3ks

Postup:

Čerstvého lososa krájíme kůží dolů, na velmi tenké plátky. Poté na dno nádoby či talíře, ve které necháme lososa uležet v lednici nalijeme větší množství olivového oleje, přidáme najemno nasekaný kopr, hodně osolíme, polijeme větším množstvím citrónové štávy a opepříme. Poté přidáme tenké plátky lososa a celý proces opakujeme (vrstvíme na sebe) až do vyčerpání nakrájených plátků.Poslední vrstva ryby je také ochucena a zalita olejem. Poté zakryjeme poklicí čí folií, vložíme do lednice a necháme uležet.
( možno konzumovat hned, záleží na chuti každého. Já doporučuji, nechat uležet 24hod.)

Tatarský biftek z lososa na máslových toastech

Suroviny pro 4 osoby:

Čerstvý losos bez kůže a kostí  400g
Cibule   1ks střední velikost
Sůl, pepř
Citronka 1pol lžíce, nebo dle chuti
Máslo 1pol. Lžíce
Světlá bageta 12plátků

POSTUP:

Nožem nakrájíme lososa velmi najemno. Přidáme nadrobno nasekanou cibulku, dle chuti citron.štávu, osolíme a opepříme. V předehřáté troubě na 180°C , opečeme do křupava tousty pomazané máslem. Z lososa vytvarujeme pomocí pol.lžíce noky, které položíme na teplé máslové toasty.

Pečená ryba (Doráda,pražma) v soli

Suroviny pro 2osoby:

1 celou vykuchanou rybu (vybrali jsme si pražmu) o váze 1kg
Svazek bylinek dle chuti a fantazie (petrželka, kopr, tymián, petrželka,česnek)
1kg hrubé mořské soli
2 bílky

Postup:

Rybu omyjeme a osušíme. Kůže by měla pokud možno zůstat v celku. Naplňte rybu bylinkami.
Na dno většího pekáče nasypte kilo hrubé soli a položte na ni rybu. Pokud máte dost bylin, můžete je na ni klidně položit. Zbytek soli spojte v míse s našlehanými bílky- směs později vytvoří požadovanou krustu. Hmotou překryjte rybu tak, aby nebyl vidět ani kousek. Povrch můžete ještě trošku pokropit vodou (stačí máchnout nad rybou mokrou rukou). Troubu vyhřejte na 180˚C a vsuňte do ní pekáč. Doba pečení záleží na váze ryby: počítejte se čtvrthodinou na každého půl kila. Silnější rybu, jako je třeba losos, lze péct i při teplotě až 220˚C . Pak počítejte s deseti minutami na každých 500 gramů. Po upečení porušte ztvrdlou krustu nožem a rybu jemně vyjměte. Podávejte nejlépe s bílým chlebem a jednoduchým salátem.

Salát z chobotnice

Suroviny pro 2 osoby:

Chobotnice  1ks á 400-500g
Brambory 200g
Česnek 1 stroužek
Petrželka 1pol. Lžíce
Jarni cibulka 1pol lžíce
Citrón ½
Ocet Aceto Balsamico 1pol.lžíce
Extravirgine  oli.olej 5pol. Lžic

Postup:

Čerstvou chobotnici uvaříme mírným varem v osolené vodě dle velikosti cca 40-60min.Mezitím uvaříme do měka brambory ve slupce. Brambory i chobotnici necháme vychladnout. Po vychlazení nakrajíme chobotnici na kolečka a malé kostičky, brambory oloupeme a nakrájíme taktéž na malé kostičky. Vložíme do jedné misky, osolíme, opepříme, přidáme ocet, citrón, oliv.olej, nasekanou jarní cibulku, petrželku, nastrouhaný česnek, pokapeme dle chuti citrónem, jemně promícháme a podáváme.

Krevety s citrónovým bramborem a rukolou

Suroviny pro 2 osoby:

Krevety 14 ks ( tmavé) celé neloupané s hlavou, čerstvé nebo mražené vel. 17-30
Česnek 1-2 stroužky
Petrželka 2 pol. lžíce (nasekané)
Bílé víno O.3dcl
Ústřicová omáčka 3 pol.lžíce
Extravirgine oliv.olej
Sůl, pepř
Brambory 300g
Citrón 1ks
Rukola 1 hrst

Postup:

Oloupané na velké kusy nakrájené brambory uvaříme do měka. Slité brambory přiklopíme pokličkou a by nevychladly. Mezitím krevety oloupeme tak, aby na nich zůstala hlava a ocas. Poté co jsme přiklopili brambory, na pánvi rozpálíme cca O.5dcl oliv.oleje , vložíme krevety , propíchneme jim hlavy, osolíme opepříme, opečeme z jedné strany cca 30 sekund, otočíme, přidáme nastrouhaný česnek, chviličku orestujeme, zalijeme 0.2 dcl vína a HNED přiklopíme. Asi tak po jedné minutě prudkého restování odklopíme, přidáme petrželku, ústricovou omáčku, a zarestujeme tak, aby se štáva trošičku připálila. Poté přidáme 2 pol.lžíce vína , 1 pol.lžíci oliv.oleje a přiklopíme pokličkou. Brambory odklopíme, rozšťoucháme vydličkou, přidáme 4pol lžíce oliv oleje , 1-2 pol. Lžíce citron. Štávy, poté hrst rukoly, osolíme, opepříme  a promícháme. Lžící vytvoříme velký bochánek brambor, který vložíme doprostřed talíře a dozdobíme kolem dokola krevetami a štávou z krevet.

Slávky v bílém víně

Suroviny pro 2 osoby :

Slávky čerstvé  600-800g
Bílé víno 0.5dcl
Smetana 1 dcl
Česnek 1 stroužek
Petrželka 1pol. Lžíce
Citrón 2 plátky
Cibulka 1pol.lžíce
Extravirgine oliv.olej
Sůl,pepř

Postup:

Slávky očistíme ve studené vodě. Na rozpáleném oliv. Oleji zprudka osmažíme nasekanou cibulku, česnek, petrželku,plátky citrónu, přisypeme odkapané mušle, zamícháme, zalijeme vínem a smetanou, osolíme opepříme a HNED přiklopíme poklicí, Na prudkém ohni za občasného zamíchání vaříme cca 4min. Když se nám smetana sama zahustí, vznikne omáčka která se lepí na skořápku,je hotovo a IHNED podáváme.

Salát z chobotnice

Suroviny pro 2 osoby:

Chobotnice  1ks á 400-500g
Brambory 200g
Česnek 1 stroužek
Petrželka 1pol. Lžíce
Jarní cibulka 1pol lžíce
Citrón ½
Ocet Aceto Balsamico 1pol.lžíce
Extravirgine  oli.olej 5pol. Lžic

Postup:

Čerstvou chobotnici uvaříme mírným varem v osolené vodě dle velikosti cca 40-60min.Mezitím uvaříme do měka brambory ve slupce. Brambory i chobotnici necháme vychladnout. Po vychlazení nakrajíme chobotnici na kolečka a malé kostičky, brambory oloupeme a nakrájíme taktéž na malé kostičky. Vložíme do jedné misky, osolíme, opepříme, přidáme ocet, citrón, oliv.olej, nasekanou jarní cibulku, petrželku, nastrouhaný česnek, pokapeme dle chuti citrónem, jemně promícháme a podáváme.

 


 

Škola vaření vznikla a funguje za podpory našich partnerů:

Whirpool - partner serveru Kurzy vaření Hanák - partner serveru Kurzy vaření Technistone - partner serveru Kurzy vaření Roto - partner serveru Kurzy vaření