Recepty 4.lekce – Vepřové maso

Vepřové na smetaně

Suroviny pro 4 osoby :

Vepřová kýta 800g
Cibule 400g
Paprika sladká 2pol. lžíce
Olej obyč. 1dcl
Bujón kostka hovězí 3ks
Smetana 2dcl
Hladká mouka 4pol.lžíce
Pepř, popř.sůl

Postup:

Cibuli očistíme, pokrájíme na kostičky a na rozpáleném oleji orestujeme.Mezitím si nakrájíme omyté a očištěné maso na kostky cca.2×2cm.Cibule nesmí být tmavá, takže až zesklovatí, přidáme maso, osolíme, opepříme a orestujeme, dokud se neoddělí tuk od šťávy.Poté zasypeme paprikou, zamícháme a zalijeme teplou vodou cca. 2l, přidáme bujóny a vaříme do změknutí masa. Objem vody se vařením cca.o polovinu sníží. Do misky nalijeme smetanu vmícháme metličkou hladkou mouku a přes cedník naléváme a vmícháme do omáčky. Pokud se nám po chvilce vaření bude zdát, že není ještě dostatečně hustá, rozmícháme si v trošce vody.cca 0.5dcl 1 pol. lžíci hladké mouky a opět vmícháme do omáčky. Ta se nám současně zjemní a zahustí. Dochutíme pepřem, popř solí a podáváme.

Segedýnský guláš

Suroviny pro 4 osoby :

Vepřová kýta 800g
Cibule 400g
Kmín 1kávová lžička
Sterilované zelí 250g
Paprika sladká 2pol. lžíce
Olej obyč. 1dcl
Bujón kostka hovězí 3ks
Smetana 2dcl
Hladká mouka 4pol.lžíce
Pepř, popř.sůl

Postup:

Cibuli očistíme, pokrájíme na kostičky a společně s kmínem na rozpáleném oleji orestujeme.Mezitím si nakrájíme omyté a očištěné maso na kostky cca.2×2cm.Cibule nesmí být tmavá, takže až zesklovatí, přidáme maso, osolíme, opepříme a orestujeme, dokud se neoddělí tuk od šťávy.Poté zasypeme paprikou, zamícháme a zalijeme teplou vodou cca. 2 L. Přidáme pokrájené zelí, vč nálevu,bujóny a vaříme do změknutí masa. Objem vody se vařením cca.o polovinu sníží. Do misky nalijeme smetanu vmícháme metličkou hladkou mouku a přes cedník naléváme a vmícháme do omáčky. Pokud se nám po chvilce vaření bude zdát, že není ještě dostatečně hustá, rozmícháme si v trošce vody.cca 0.5dcl 1 pol. lžíci hladké mouky a opět vmícháme do omáčky. Ta se nám současně zjemní a zahustí. Dochutíme pepřem, popř solí a podáváme.

Vepřová panenka v parmské šunce s plněnými gratinovanými žampiony a cherry rajčátky

Suroviny pro 4 osoby:

Vepřová panenka 600g
Parmská šunka 100g
Olej 8 polévkových lžic
Žampiony 12ks
Sušená rajčata 4 ks
Bazalkové pesto 1pol.lžíce
Máslo 50g
Parmezán 2pol.lžíce
Cherry rajčátka 12ks
Sůl,pepř, popř. čerstvý tymián

Postup:

Vepřovou panenku očistíme a naporcujeme. Žampiony očistíme, vyndáme nožičky a orestujeme na rozpálené pánvi s máslem a 1pol.lžící oleje ,kloboučkem nahoru. Poté všechny naplníme sušenými rajčaty, bazalkovým pestem a posypeme nastrouhaným parmezánem a vrátíme zpět do pánve do které ještě volně pohodíme 12ks cherry rajčátek. Na rozpálené pánvi s olejem orestujeme ze všech stran vepř, panenku, poté ji zabalíme do parmské šunky, vrátíme do pánve a vložíme do předem vyhřáté trouby společně s pánví naplněných žampionů a pohozených cherry rajčátek. Pečeme na 180stupňů cca. 5min. Maso, žampiony a cherry rajčátka jsou po 5minutách upečené. Servírujeme ozdobené balsamicovou redukcí.

Vepřová panenka podávaná se sýrovým puré, provensálským bramborem a pečenými cherry rajčátky

Suroviny pro 4 osoby:

Vepřová panenka 600g
Brambory 700g
Zakysaná smetana nebo bílý jogurt 0.250l
Gorgonzola nebo niva 100g
Eidam 150g
Provensal.koření. 3pol.lžic
Cherry rajčata 12ks
Česnek 3stroužky
Olej 1dcl
Drcený pepř 1pol.lžíce
sůl
Rosso salát –na ozdobu

Postup:

Uvaříme brambory ve slupce do poloměka. Do zakysané smetany přidáme najemno nastrouhané sýry, nastrouhaný česnek, drcený pepř a dochutíme solí. Očištěné a naporcované maso okořeníme provensálem a na rozpálené pánvi s olejem opečeme ze všech stran.Poté dopékáme v troubě na 180C cca 3-5min. Mezitím nakrájíme brambory na měsíčky ( segmenty),okořeníme provensálem a na rozpálené pánvi s olejem opečeme do zlatova. Upečené maso nakrájíme na silné plátky a podáváme tak, že prokládáme salát,brambor,sýr.puré, maso, puré,brambory a na konec maso.

 


 

Škola vaření vznikla a funguje za podpory našich partnerů:

Whirpool - partner serveru Kurzy vaření Hanák - partner serveru Kurzy vaření Technistone - partner serveru Kurzy vaření Roto - partner serveru Kurzy vaření