Recepty 3.lekce – Hovězí maso

Základní tmavá omáčka (UHO)

Suroviny pro 4 osoby :

Cibule 1kg
Bujón hovězí 4 kostky
Polévkové koření 1pol. lžíce
Sojová omáčka obyčejná 3pol. lžíce
Hladká mouka 6pol. lžic
Olej 1dcl nebo sádlo(150g)
Kmín 1kávová lžička
Voda 1.5l
Podravka 1pol. lžíce

Postup:

Cibuli oloupeme, pokrájíme na drobnější kostky a osmažíme společně s kmínem na rozpáleném oleji dotmava. Poté zalijeme vodou, přidáme bujóny, podravku a vaříme cca. 30min. Poté ve vodě rozmícháme mouku na hustou kašičku a metličkou postupně zašleháme do omáčky.Omáčka musí mít přirozeně hustou konzistenci. Pokud nemá, ještě stejným způsobem dozahustíme. Omáčku dochutíme polévkovým kořením, sojovou omáčkou, pepřem a popř solí. Omáčku povaříme cca. 15min přecedíme přes jemný cedník a UHO je světě.

Španělské ptáčky

Suroviny pro 4 osoby:

Základní omáčka UHO viz receptura
Hovězí zadní, nebo řoštěná 800g
Špek 40g
Špekáček 1ks nebo točený salám
Vajíčko 2ks
Okurka 2ks
Hořčice plnotučná 4pol. lžíce
Sůl,pepř
Provázek, kuchyňská fólie

Postup:

Uvaříme vajíčka natvrdo, vychladíme a oloupeme. Maso očistíme a nakrájíme na slabé plátky. Maso podložíme a překryjeme kuchyňskou .folií a  naklepeme na tenko. Naklepané plátky vyjmeme s fólie, osolíme, opepříme, pomažeme hořčicí, přidáme na ¼ pokrájené uvařené vajíčko, špek, toč.salám a okurku. Vše zarolujeme do masa a ovážeme provázkem. Na pánvičce ptáčky zprudka opečeme a vložíme do předem připravené UHO omáčky. Do omáčky přidáme 1pol. lžíci plnotučné hořčice, 5pol.lžic láku z okurek a v rozpálené troubě na 180 stupňů vaříme do měka(cca 90min) . Poté ptáčky rozbalíme a podáváme s rýží nebo houskovým knedlíkem.

Znojemská omáčka

Suroviny pro 4 osoby:

Hovězí zadní 600g
Okurky v nálevu 150g nebo dle chuti
Cibule 1kg
Bujón hovězí 4 kostky
Polévkové koření 1pol. lžíce
Sojová omáčka obyčejná 3pol. lžíce
Hladká mouka 6pol. lžic
Olej 1dcl nebo sádlo(150g)
Kmín 1kávová lžička
Voda 1.5l
Podravka 1pol. lžíce

Postup:

Cibuli oloupeme, pokrájíme na drobnější kostky a osmažíme společně s kmínem na rozpáleném oleji dotmava. Poté zalijeme vodou, přidáme hovězí maso,které může být v celku(vaří se déle), nebo plátky, bujóny, podravku a vaříme do změknutí.. Občas podlijeme, aby bylo zachované množství omáčky cca.1.5l. Poté maso vyjmeme a nakrájíme na plátky.V misce s vodou cca. 1dcl  rozmícháme hladkou mouku na hustou kašičku a metličkou postupně zašleháme do omáčky.Omáčka musí mít přirozeně hustou konzistenci. Pokud nemá, ještě stejným způsobem dozahustíme. Omáčku dochutíme polévkovým kořením, sojovou omáčkou,pepřem a popř solí.. Omáčku ještě povaříme cca. 15min a přecedíme přes jemný cedník. Přidáme 2/3 okurek nakrájených nadrobno, nakrájené maso, 5lžic laku z okurek ,ještě cca 5min povaříme a podáváme.

Hovězí tatarský biftek , čerstvě zamíchaný, dokonale dochucený,podávaný s kapari, parmezánem a chipsy z bílého chleba

Suroviny pro 4 osoby:

Hovězí zadní 500g (krásné,čisté maso)
Drcený kmín ½ pol.lžíce
Česnek 2 stroužky
Francouzká hořčice 1pol.lžíce
Kečup Heinz 1pol.lžíce
Sojová om.obyčejná. ½ pol.lžíce
Mexico gril koření 1pol. lžíce
Sambal-Chili pasta 1/2pol.Lžíce
Capari 3ks – velké
Parmezán 20g
Rukola 1/5 balení
Sůl,pepř
Bageta předpečená 1ks
Máslo 50g

Postup:

Bagetu nakrájíme na tenké plátky cca. 3mm. a potřeme máslem ve kterém jsme rozpustili 1pol.lžíci koření Mexico grill. Takto potřené chipsy upečeme v troubě na 180C. cca 3min (do zlatova). Hovězí maso rozmixujeme do hladka, přidáme kmín, nastrouhaný česnek. Hořčici, soj.omáčku,sambal, kečup, Mexico grill, sůl, pepř a důkladně promícháme. Podáváme s upečenými máslovými chipsy, ozdobené parmezánem, capari a rukolou.

Hovězí Fajitas se zakysanou smetanou

Suroviny pro 4 osoby:

Hovězí roštěná nebo svíčková 600g
Fajitas koření 3pol.lžíce
Červená paprika 2ks
Bílá cibule 1ks
Červená cibule 2ks
Tortila pšeničná 8ks
Olej 4pol.lžíce.
Zakysaná smetana 1ks
Chedar 100g

Postup:

Na pánvi z rozpáleným olejem orestujeme očištěné na nudličky nakrájené a okořeněné maso, přidáme na nudličky nakrájenou papriku, na měsíčky nakrájenou očištěnou červenou a bílou cibuli.Zeleninu zprudka orestujeme společně s masem a kořením. Podlijeme troškou vody cca. 5pol.lžic.a krátce povaříme cca.max 1min. Touto směsí naplníme tortilly, které jsme předem ohřály ve vlhké utěrce v mikrovlné troubě. Do tortill tedy přidáme směs koření, masa a zeleniny a nastrouhaný sýr chedar. Do misky nalijeme zakysanou smetanu, do které namáčíme plněné tortilly.

Anglický roastbeef s mango chilli omáčkou

Suroviny pro 4 osoby:

Hovězí roštěná 800g
Hořčice plnotučná 5pol.lžic(popř.francouzká)
Sůl 4pol.lžíce
Pepř 2pol.lžíce
Provázek (řeznický)
Olej 1dcl

Omáčka:

Mango 1/2ks
Sambal 2pol. lžíce
Máslo 100g
Barbegue pasta 1káv.lžička
Smetana 2dcl 40%

Postup:

Hovězí roštěnou očistíme, hodně osolíme a opepříme, zavážeme provázkem aby měla po upečení hezčí tvar, poté pomažeme hořčicí a vmasírujeme do masa. Na rozpálenou pánev s olejem vložíme maso, které opečeme ze všech stran,aby mělo hezkou barvu. Poté vložíme do předem vyhřáté trouby na 90 stupňů. Pomalu pečeme, tak, aby maso mělo uprostřed teplotu 56stupňů. Necháme vychladit a podáváme nakrájené na slabé plátky. Omáčku připravíme tak, že na pánvi rozpustíme máslo, přidáme sambal, orestujeme, přidáme nastrouhané oloupané mango, ještě krátce orestujeme a zalijeme smetanou. Necháme aby se omáčka sama trochu zahustila, dochutíme solí , pepřem a přecedíme přes jemný cedník. Necháme vychladit a podáváme.

 


 

Škola vaření vznikla a funguje za podpory našich partnerů:

Whirpool - partner serveru Kurzy vaření Hanák - partner serveru Kurzy vaření Technistone - partner serveru Kurzy vaření Roto - partner serveru Kurzy vaření