Recepty 1.lekce – Polévky

KUŘECÍ  VÝVAR  S  DOMÁCÍMI  NUDLEMI

Suroviny pro 4 osoby:

Kuřecí skelet 1ks
Kuřecí stehno 1 ks
Mrkev střední 3 ks
Cibule velká 1ks
Petržel malá 1ks
Celer 50g
Petrželka (kudrnka)- nasekané 2pol. lžíce
Bujon hovězí 2 ks
Koření: Nové koření 15 ks, celý pepř 20ks, bobkový list 4ks
Voda 3L

Domácí nudle:
Vajíčko 1ks
Hrubá mouka 100g

Postup:

Kuřecí maso omyjeme, do hrnce nalyjeme studenou vodu a do ní vložíme omyté maso, kosti, očištěnou zeleninu nahrubo pokrájenou, koření a v tlakovém hrnci vaříme cca 1hod. V obyčejném hrnci vaříme mírným varem bez pokličky cca.3hod. Mezitím z vejce a mouky připravíme těsto, které vyválíme na tenkou placku, na suché utěrce necháme cca 15min proschnout a poté nakrájíme na tenké nudličky, které uvaříme v osolené vodě.Hotový vývar scedíme, maso obereme a vrátíme do vývaru. Syrovou mrkev očistíme a nakrájíme na tenké nudličky popř. nahrubo nastrouháme a společně přidáme i s nudlemi a 1pol. lžící nasekané petrželky.Dochutíme a můžeme podávat..

ŠPANĚLSKÉ GASPACHO

Suroviny pro 4 osoby:

Okurka salátová 1ks (střední)
Paprika červená 1ks
Rajčata loupaná steril. vycezená 300g
Aceto Balsamico 3pol. lžíce, nebo dle chuti
Extravirgine olej 5 pol. lžic
Sůl,pepř
Zakysaná smetana na ozdobení a dochucení 1pol.lžíce

Postup:

Papriku očistíme, vyjadřincujeme a nahrubo nakrájíme společně s okurkou ve slupce.
Přidáme vycezená rajčata, dochutíme balsamicem, olejem extravirgine, solí pepřem a společně vše rozmixujeme. Podle sebe dochutíme a podáváme ozdobené zakysanou smetanou.K polévce doporučuji světlé pečivo.

ITALSKÁ POLÉVKA MINESTRONE

Suroviny pro 4 osoby:

Lilek 100g
Cuketa 100g
Paprika čerstvá ½
Mrkev 1ks
Cibule 1ks
Extravirgine olej 0.5dcl
Rajčata loupaná sterilovaná 2 plechovky vč. šťávy
Česnek 4 stroužky
Petrželka nasekaná 1pol.lžíce
Rozmarýn čerstvý 3 větvičky
Bazalka čerstvá 8 lístků
Bujón zeleninový 2ks
Bujón hovězí 2ks
Francouzká bageta 1ks
Parmezán 50g

Postup:

V hrnci na rozpáleném extravirgine oleji orestujeme oloupaný na tenké plátky pokrájený česnek na měsíčky nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájený lilek, cuketu, mrkev, papriku. Vše orestujeme, přidáme nasekanou petrželku, rajčata z plechovky vč. šťávy, bujóny posekanou bazalku a celé větvičky rozmarýnu. Vaříme dokud se objem polévky nezredukuje na polovinu. Když je zelenina uvařená do poloměka, vyndáme z polévky větvičky rozmarýnu.

Polévku dochutíme solí a pepřem.Bagetu podélně nakrájíme na plátky, posypeme nastrouhaným parmezánem a v rozpálené troubě zapečeme dozlatova. Polévku podáváme v misce, zasypanou parmezánem a rozpečenou bagetkou.

ŽAMPIONOVÁ  POLÉVKA

Suroviny pro 4 osoby

Máslo 100g
Olej 4pol.lžíce
Hladká mouka 5pol.lžíc
Voda  0.3dcl
Mléko 0.5l
Podravka 1pol.lžíce
Hovězí bujón 1ks
Zeleninový bujón 1ks
Žampiony 12ks (větší)

Postup:

Polovinu másla a olej rozpustíme, přidáme mouku, zarestujeme, postupně zalijeme mlékem a metličkou zašleháme do hladka. Přidáme bujóny, podravku a necháme za občasného míchání necháme povařit cca 20min. Na pánvi rozpustíme zbylé máslo, přidáme na plátky nakrájené žampiony, osolíme a restujeme do chvíle dokud se nevyvaří šťáva ze žampionů. Poté žampiony nasypeme do polévkového základu, krátce povaříme a podáváme.

ŠPENÁTOVÁ  POLÉVKA  S LOSOSEM

Suroviny pro 4 osoby

Máslo 70g
Olej 4pol.lžíce
Hladká mouka 5pol.lžíc
Voda  0.3dcl
Mléko 0.4l
Podravka 1pol.lžíce
Hovězí bujón 1ks
Zeleninový bujón 1ks
Losos čerstvý 150g
Špenát listový 400g
Francouzká bageta 1ks

Postup:

Polovinu másla a olej rozpustíme, přidáme mouku, zarestujeme, postupně zalijeme mlékem a metličkou zašleháme do hladka. Přidáme bujóny, podravku a necháme za občasného míchání necháme povařit cca 20min. Poté přidáme listový špenát, rozmixujeme ponorným mixerem dohladkaa povaříme cca ještě 5min. Bagetu nakrájíme na podélné plátky, potřeme máslem a v troubě opečeme dozlatova. Mezitím steak z lososa nakrájíme na 4 plátky a na pánvi opečeme z obou stran. Do misky nalijeme polévku, na opečenou bagetku položíme ogrilovaného lososa a podáváme.

FRANCOUZKÁ  CIBULAČKA

Suroviny pro 4 osoby:

Cibule 6ks (střední)
Máslo 100g
Hladká mouka 2pol.lžíce
Voda 0.8l
Hovězí bujón 2ks
Česnek 1stroužek
Sojová omáčka obyčejná 3pol lžíce

Postup:

V hrnci rozpustíme máslo, přidáme polovinu oloupané, na měsíčky nakrájené cibule, nastrouhaný stroužek česneku, orestujeme, zasypeme hladkou moukou, zalijeme vodou, přidáme bujóny a povaříme cca. 5min. Dochutíme sojovou omáčkou a sundáme z plotny. Na konec přidáme zbytek cibule, promícháme a podáváme.

 


 

Škola vaření vznikla a funguje za podpory našich partnerů:

Whirpool - partner serveru Kurzy vaření Hanák - partner serveru Kurzy vaření Technistone - partner serveru Kurzy vaření Roto - partner serveru Kurzy vaření