Recepty lekce – Maso

Anglický roastbeef s mango chilli omáčkou

Suroviny pro 4 osoby:

Hovězí roštěná 800g
Hořčice plnotučná 5pol.lžic(popř.francouzká)
Sůl 4pol.lžíce
Pepř 2pol.lžíce
Provázek (řeznický)
Olej 1dcl

Omáčka:

Mango 1/2ks
Sambal 2pol. lžíce
Máslo 100g
Barbegue pasta 1káv.lžička
Smetana 2dcl 40%

Postup:

Hovězí roštěnou očistíme, hodně osolíme a opepříme, zavážeme provázkem aby měla po upečení hezčí tvar, poté pomažeme hořčicí a vmasírujeme do masa. Na rozpálenou pánev s olejem vložíme maso, které opečeme ze všech stran,aby mělo hezkou barvu. Poté vložíme do předem vyhřáté trouby na 90 stupňů. Pomalu pečeme, tak, aby maso mělo uprostřed teplotu 56stupňů. Necháme vychladit a podáváme nakrájené na slabé plátky. Omáčku připravíme tak, že na pánvi rozpustíme máslo, přidáme sambal, orestujeme, přidáme nastrouhané oloupané mango, ještě krátce orestujeme a zalijeme smetanou. Necháme aby se omáčka sama trochu zahustila, dochutíme solí , pepřem a přecedíme přes jemný cedník. Necháme vychladit a podáváme.

Vepřová panenka podávaná se sýrovým puré, provensálským bramborem a pečenými cherry rajčátky

Suroviny pro 4 osoby:

Vepřová panenka 600g
Brambory 700g
Zakysaná smetana nebo bílý jogurt 0.250l
Gorgonzola nebo niva 100g
Eidam 150g
Provensal. koření. 3pol.lžic
Cherry rajčata 12ks
Česnek 3stroužky
Olej 1dcl
Drcený pepř 1pol.lžíce
Rosso salát –na ozdobu

Postup:

Uvaříme brambory ve slupce do poloměka. Do zakysané smetany přidáme najemno nastrouhané sýry, nastrouhaný česnek, drcený pepř a dochutíme solí.

Očištěné a naporcované maso okořeníme provensálem a na rozpálené pánvi s olejem opečeme ze všech stran.Poté dopékáme v troubě na 180C cca 3-5min. Mezitím nakrájíme brambory na měsíčky ( segmenty),okořeníme provensálem a na rozpálené pánvi s olejem opečeme do zlatova.

Upečené maso nakrájíme na silné plátky a podáváme tak, že prokládáme salát,brambor,sýr.puré, maso, puré,brambory a na konec maso.

Kuřecí roláda, domácí těstoviny v sýrové omáčce z gorgonzoly, cherry rajčátka

Suroviny pro 4 osoby:

Domácí těstoviny (viz recept) ( 1vajíčko + 100g hladké mouky + 1pol.lžíce oliv.oleje)
800 g kuřecích prsních řízků
100 g gorgonzoly
250 ml smetany 33 – 40%
10 ks sušených rajčat
1 polévková lžíce nakládaného zeleného pepře
1 polévková lžíce másla
8 ks cherry rajčátek

Postup:

400 g kuřecích prsíček rozmixujeme, dochutíme solí, pepřem, nakrájenými sušenými rajčaty a nakládaným zeleným pepřem. Zbylých 400 g kuřecích prsou naklepeme přes fólii na balení potravin na tenký plátek, do kterého zabalíme rozmixovanou ochucenou směs z kuřecích prsou. Zarolujeme a zabalíme do alobalu. Do pekáčku nalijeme cca. 1 cm vody, vložíme rolády v alobalu a pečeme v troubě cca 25 min na 180 C. Mezitím si připravíme domácí těstoviny, které nakrájíme na široké, dlouhé nudle. Do horké pánve dáme máslo a na něm rozpustíme sýr. Rozpuštěný sýr zalijeme smetanou, necháme zahustit, osolíme, opepříme. Těstoviny uvaříme a smícháme se smetanovou omáčkou. Upečené rolády rozbalíme a zprudka opečeme na pánvi společně s cherry rajčátky.

Roládu nakrájíme a podáváme s těstovinami v omáčce a dozdobíme opečenými cherry rajčátky.

Hovězí steak s pepřovou omáčkou a bramborovým závinem

Suroviny pro 4 osoby:

Hovězí roštěná 800g
Koření mexico grill 1pol.lžíce
Olej 5pol.lžic
Smetana 2dcl (40%)
Brambory 1kg
Žampiony 8ks
Máslo 1pol.lžíce
Drcený pepř 1pol lžíce
Marinovaný pepř 1kávová lžička
Bílé víno 5pol.lžic
Listové těsto 1balení
Mouka hladká na posypání 50g
Vajíčko na pomazání 1ks

POSTUP:

Maso očistíme, nakrájíme na steaky a na 1 den naložíme do oleje. Očištěné a pokrájené brambory uvaříme a necháme vychladit. Poté pokrájíme nahrubo žampiony, orestujeme na másle a přidáme do uvařených brambor a společně rozšťoucháme.Listové těsto vyválíme na tenkou placku a zabalíme doněj vychlazenou směs brambor a žampionů. Těsto potřeme vajíčkem, propícháme jemně vydličkou a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180stupňů cca 30min.Na pánvičku vysypeme pepř, zalijeme vínem, provaříme do sucha a  zalijeme smetanou, dochutíme solí a pepřem. Necháme samovolně zahustit.

Jako poslední opečeme z obou stran na pánvi maso (steaky) a necháme dopéct v troubě na 180stupňů cca 3min. Podávejte nazdobené dle fantazie.

 


 

Škola vaření vznikla a funguje za podpory našich partnerů:

Whirpool - partner serveru Kurzy vaření Hanák - partner serveru Kurzy vaření Technistone - partner serveru Kurzy vaření Roto - partner serveru Kurzy vaření