Recepty 8.lekce – Dezerty

Čokoládové dekorace

Čokoláda na vaření  400g

Dekorace která se dá využít k dezertům,ovocným salátům, pohárům je vhodnou ozdobou. Dezertu dá větší vzhled a objem.

Pomůcky:
Alobal
Pečící papír
Fresh folie
Lžíce
Papírový sáček

Tvarování: Čokoládu si rozehřejeme na vodní lázni a po rozpuštění tvarujeme dle požadovaného tvaru.

Komentář:Čokoláda lze ředit tukem-poměr 3:1 např. omega,máslo.Vznikne vlastně poleva na dorty která se dá lépe krájet. Nepraská když krájíme dort nebo zákusek.

Fruits-ovoce trochu jinak

Mango
Kiwi
Žlutý meloun
Jablko
Ananas
Jahoda

Dekorace ovocné jsou jednoduchou formou ozdoby. Pomocí nože si ukážeme jednoduché ozdoby které dodají pokrmům zajímavý design.

Komentář:Ovoce můžeme kombinovat i s jedlou květinou v ovocném salátu.

Ananasové carpacio s mátovou gratinou

Ananasové pyré  500g
Voda
Granita 100g
Cukr krystal 100g
Med 25g
Máta  1 svazek
Plátky ananasu 300g
Máta na ozdobu 10ks
Jahody na ozdobu 5ks

Ananas rozmixujeme na pyré,poté přidáme vodu,med,nasekanou mátu a na konec cukr krystal. Vše dobře spojíme a dáme mrazit.Po hodině vyndáme a promixujeme aby se granita stala jemnou. Tento postup opakujeme asi třikrát do zamrazení masy.

Servírování na talíř: Hmotu škrábeme do tvaru noku-lžící,pokládáme na plátky ananasu které jsou vyskládány na misce . Zdobení carpacia je na fantazii kterou si zvolíme libovolně.

Komentář: Lze kombinovat ovoce místo ananasu např. hruška,jablko,broskev,banán atd.

Tvarohové buchty

Máslo 150g
Sádlo  150g
Vejce  2ks
Mouka hladká  300g
Mouka polohrubá 200g
Mléko  9 lžic
Cukr moučka 40g
Droždí 35g
Tvaroh 250g

Postup:

Mléko,cukr,droždí dáme dohromady a posypeme troškou mouky—-kvásek. Dáme na teplé místo nejlépe na topení ,když není sezóna tak na místo kde je min.35 C Aby kvásek vzešel !!! Až kvásek vzejde dáme zbytek surovin.Vypracujeme těsto a necháme kynout opět na teplém místě min. 45 min. Poté těsto vyválíme na plát a vykrájíme na požadované dílky a plníme oslazeným tvarohem. Po uzavření buchtiček pomašlujeme vejcem a vkládáme na plech nebo pečící papír. Pečeme na 180 C do zlatova. Upečené buchty sypeme cukrem.

Komentář:Buchty lze plnit povidly,marmeládou,mákem   ……………….atd.

 


 

Škola vaření vznikla a funguje za podpory našich partnerů:

Whirpool - partner serveru Kurzy vaření Hanák - partner serveru Kurzy vaření Technistone - partner serveru Kurzy vaření Roto - partner serveru Kurzy vaření