Recepty 5.lekce – Kuřecí maso

Kuřecí vývar  s domácími nudlemi

Suroviny pro 4 osoby:

Kuřecí skelet 1ks
Kuřecí stehno 1 ks
Mrkev střední 3 ks
Cibule velká 1ks
Petržel malá 1ks
Celer 50g
Petrželka (kudrnka)- nasekané 2pol. lžíce
Bujon hovězí 2 ks
Nové koření 15 ks, celý pepř 20ks, bobkový list 4ks
Voda 3L

Domácí nudle:

Vajíčko 1ks
Hrubá mouka 100g

Postup:

Kuřecí maso omyjeme, do hrnce nalyjeme studenou vodu a do ní vložíme omyté maso, kosti, očištěnou zeleninu nahrubo pokrájenou, koření a v tlakovém hrnci vaříme cca 1hod. V obyčejném hrnci vaříme mírným varem bez pokličky cca.3hod. Mezitím z vejce a mouky připravíme těsto, které vyválíme na tenkou placku, na suché utěrce necháme cca 15min proschnout a poté nakrájíme na tenké nudličky, které uvaříme v osolené vodě.Hotový vývar scedíme, maso obereme a vrátíme do vývaru. Syrovou mrkev očistíme a nakrájíme na tenké nudličky popř. nahrubo nastrouháme a společně přidáme i s nudlemi a 1pol. lžící nasekané petrželky.Dochutíme a můžeme podávat..

Krůtí biftečky na koriandru  s mango chilli omáčkou a šťouchaným bramborem

Suroviny pro 4 osoby:

Krůtí prsa 600g
Bílý jogurt 150ml
Koriandr čerstvý nasekaný 1pol.lžíce
Brambory 600g
Máslo 3 pol.lžíce
Mango  ½ (větší)
Chilli sambal oelek 1/2pol.lžíce
Smetana 40% 2dcl
Sůl,pepř

Postup:

Krůtí prsa nakrájíme do tvaru bifteku (pokud možno), nebo-li silné plátky cca.3-4cm. Naložíme je do jogurtu a nasekaného koriandru alespoň na 2hod. Brambory oloupeme, nakrájíme na osminky a vaříme do měka. Mezitím oloupeme a na jemno nastrouháme mango a společně s chili sambal pastou na rozehřátém másle (2pol.lžíce) orestujeme. Po krátkém restování cca. 1min.zalijeme smetanou a povaříme dokud nám smetana nezhoustne.Omáčku dochutíme solí a pepřem a přes jemný cedník procedíme. Na rozpáleném oleji opečeme biftečky z obou stran a v troubě rozehřáté na 180stupňů dopečeme. Mezitím co se nám dopéká maso, vycezené brambory rozšťoucháme s 1pol.lžící másla. Pokrm podáváme ozdobený omáčkou a bramborem.

Kuřecí stehýnka na thajský způsob

Suroviny pro 4 osoby:

Kuřecí stehna vykoštěná 600g
Sojová omáčka KIKOMAN  8pol. lžic
Med 4pol.lžíce
Vývar  1.5dcl, nebo 1/2kostky Bujón hovězí
½ pol.lžíce najemno nakrájeného čerstvého zázvoru
Olej obyčejný 4pol. lžíce
Sůl,pepř

Postup:

Kuřecí prsa opečeme na rozpáleném oleji nejprve kůží dolů. Až bude kůže dokřupava opečená, prsa otočíme a dál propékáme na mírném ohni. Cca. Po 1 min přidáme najemno pokrájený zázvor, sojovou omáčku, med, necháme povařit a nakonec přilijeme vývar.Povaříme do zahuštění, ale ne moc, aby nám sos a maso nezhořklo. Jako přílohu doporučuji šťouchané brambory.

Kuřecí roláda, domácí těstoviny v sýrové omáčce z gorgonzoly grilovaná cherry rajčátka

Suroviny pro 4 osoby:

Domácí těstoviny (viz recept) ( 1vajíčko + 100g hladké mouky + 1pol.lžíce oliv.oleje)

800 g kuřecích prsních řízků
100 g gorgonzoly
250 ml smetany 33 – 40%
10 ks sušených rajčat
1 polévková lžíce nakládaného zeleného pepře
1 polévková lžíce másla
8 ks cherry rajčátek

400 g kuřecích prsíček rozmixujeme, dochutíme solí, pepřem, nakrájenými sušenými rajčaty a nakládaným zeleným pepřem. Zbylých 400 g kuřecích prsou naklepeme přes fólii na balení potravin na tenký plátek, do kterého zabalíme rozmixovanou ochucenou směs z kuřecích prsou. Zarolujeme a zabalíme do alobalu. Do pekáčku nalijeme cca. 1 cm vody, vložíme rolády v alobalu a pečeme v troubě cca 25 min na 180 C. Mezitím si připravíme domácí těstoviny, které nakrájíme na široké, dlouhé nudle. Do horké pánve dáme máslo a na něm rozpustíme sýr. Rozpuštěný sýr zalijeme smetanou, necháme zahustit, osolíme, opepříme. Těstoviny uvaříme a smícháme se smetanovou omáčkou. Upečené rolády rozbalíme a zprudka opečeme na pánvi společně s cherry rajčátky.

Roládu nakrájíme a podáváme s těstovinami v omáčce a dozdobíme opečenými cherry rajčátky.

Kuřecí směs na čínský způsob

Suroviny pro 4 osoby:

Kuřecí prsa 600g
Solamil 6pol.lžic
Kari 1pol.lžíce
Zázvor 1pol.lžíce
Arašídy nesolené 4pol.lžíce
Paprika malá 3ks ( žlutá, zelená, červená)
Pórek 150g
Olej obyč.1L
Sojová omáčka KIKOMAN 0,5dcl
Vývar hovězí 2dcl, nebo hovězí bujón ½ + voda 2dcl

Postup:

Kuřecí prsa očistíme, pokrájíme na tenké nudličky. Do misky nasypeme solamil, kari, zázvor, přidáme kuř. nudličky a důkladně obalíme a promícháme. Obalené maso osmažíme v rozpáleném oleji (jako ve fritovacím hrnci) až bude trochu křupavé. Mezitím v pánvi na 3pol.lžicích rozpáleného oleje orestujeme očištěnou na větší kusy pokrájenou papriku, poté přidáme osmažené maso, arašídy, sojovou.om. a vývar.krátce povaříme, až se nám vytvoří omáčka, poté přidáme na jemné nudličky nakrájený pórek popř ještě trochu podlijeme a hned podáváme. Doporučená příloha je vařená rýže.

Kuřecí galantina

Suroviny pro 4 osoby :

Kuře celé 1ks á 1.5kg nebo 1 ks vykoštěné kuře
Paprika 1ks
Koření dle fantazie (např.provensalské, mexické fajitas, mexico grill, bazalkové pesto,)
Sůl, pepř
Alobal

Postup:

Kuře vykostíme a odřízneme křídla. Prsa nařízneme motýlkovým způsobem. Plát masa a kůže rozřízneme na 4 kusy a pod fólií jednotlivě naklepeme na tenko kůží dolů.Fólii sundáme a naklepané maso okořeníme, přidáme čerstvou na dlouhé nudličky nakrájenou papriku a zabalíme jako palačinku nebo roládu. Zamotanou roládu zabalíme do alobalu, zamotáme jako bombon. Vložíme do pekáčku do kterého nalijeme 1cm vody a v předehřáté troubě na 180stupňů pečeme cca. 30min.Roládu necháme vychladit a až poté ji rozbalíme. Doporučuji ještě na pánvi s trochou oleje opéct zprudka dozlatova.

 


 

Škola vaření vznikla a funguje za podpory našich partnerů:

Whirpool - partner serveru Kurzy vaření Hanák - partner serveru Kurzy vaření Technistone - partner serveru Kurzy vaření Roto - partner serveru Kurzy vaření