Recepty 2.lekce – Hovězí maso

Svíčková omáčka

Suroviny pro 4 osoby:

Hovězí maso zadní   800g
Špek 50g
Cibule 2ks-větší
Mrkev 3díly
Celer 1díl
Petržel 1díl
Hořčice plnotučná 1pol. lžíce
Citrón (šťáva z jedné půlky)
Ocet 2pol lžíce
Cukr 200g
Smetana 2dcl (min. 33%, ideální je 40%)
Bujón zeleninový 2ks
Bujón hovězí 2ks
Nové koření 1pol lžíce
Bobkový list 6 ks
Celý pepř 1 kávová lžička

Postup:

Maso očistíme, prošpikujeme špekem a na pánvi z rozpáleným olejem orestujeme ze všech stran. Poté dáme do hrnce z teplou vodou, přidáme očištěnou nakrájenou zeleninu (mrkev, celer, cibuli, mrkev). Koření zabalíme do kousku plátěného ubrousku, zavážeme a přidáme do hrnce. Dále přidáme bujóny a vaříme až do změknutí masa(lze dělat i v tlakovém hrnci- Tam vaříme cca 80min). Poté maso a bylinky v ubrousku vyjmeme, přidáme ocet, citrón.šťávou a hořčici. Ponorným mixerem vše (zeleninu) rozmixujeme a zahustíme. Omáčku zahustíme tak, že si v misce rozmícháme vodu s moukou na řidší kašičku a postupně vmícháme do rozmixované zeleniny. Povaříme cca 20min. Na pánvi rozpustíme cukr, nebo-li uděláme karamel, který zalijeme 1dcl vody. Necháme rozvařit a přilijeme do omáčky. Karamel nám omáčku krásně dochutí a dobarví. Krátce povaříme a podáváme.

Hovězí  guláš

Suroviny pro 4 osoby:

Hovězí guláš:
Hovězí maso zadní nebo libová kližka 800g
Olej nebo sádlo 1dcl nebo 150g
Kmín 1 pol. lžíce
Cibule 600g
Rajčatový protlak 3 pol. lžíce
Paprika sladká nebo pálivá 20g = 3/4 balení
Bujón hovězí 2 kostky
Česnek 4 stroužky
Majoránka 1 pol.lžíce
Hladká mouka 150- 200g
Sůl, pepř

Postup:

Hovězí maso očistíme a pokrájíme na kostky. Cibuli očistíme, nakrájíme na kostičky a vložíme do hrnce z rozpáleným sádlem nebo olejem. Přidáme kmín a restujeme cibuli do tmava. Poté přidáme hovězí maso na kostky, víc osolíme, opepříme a restujeme dokud maso nepustí šťávu. Šťávu restujeme do té doby, až se nám oddělí od tuku. Pak přidáme protlak, dostatečně orestujeme až trochu ztmavne, pak přidáme papriku, promícháme s masem a hned zalijeme(aby nezhořkla) teplou vodou. Přidáme bujóny, polovinu nastrouhaného česneku  a vaříme do změknutí. Když je maso měkké,vyjmeme ho z omáčky a omáčku zahustíme moukou s vodou rozmíchanou na řidší kašičku. Zahuštěnou omáčku dochutíme solí popř. pepřem, druhou polovinou nastrouhaného česneku a povaříme cca. 15min. Nakonec přidáme zpět maso, přidáme majoránku a máme hotovo.

Hovězí steak se sýrovou omáčkou a špenátovým závinem

Suroviny pro 4 osoby:

Hovězí roštěná 800g
Koření rozmarýn čerstvý
Olej 5pol.lžic
Gorgonzola nebo měkká Niva 100g
Máslo 2pol. lžíce
Smetana 2dcl (40%)
Listový špenát 500g
Cibule 1ks
Šalvěj čerstvá  8 lístků
Listové těsto 1balení
Extravirgine olej 1 pol. lžíce
Mouka hladká na posypání 50g
Vajíčko na pomazání 1ks

Postup:

Maso očistíme, nakrájíme na steaky a na 1 den naložíme do oleje. Čerstvý mražený špenát rozmrázíme a  nechápe odkapat. Na rozpáleném extravirgine oleji a másle orestujeme nadrobno nasekanou cibuli a šalvěj. Po chvilce přidáme i okapaný špenát, důkladně promícháme, dohutíme solí a pepřem a necháme vychladit. Mezitím vyválíme listové těsto na tenkou placku. Do vyváleného těsta zabalíme vychlazený špenát,  potřeme vajíčkem, propícháme jemně vydličkou a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180stupňů cca 30min. Na pánvičce rozpustíme máslo, přidáme sýr, metličkou rozmícháme, zalijeme smetanou, dochutíme solí a pepřem a důkladně rozmícháme. Necháme samovolně zahustit. Jako poslední opečeme z obou stran na pánvi maso (steaky) a necháme dopéct v troubě na 180stupňů cca 3min. Podávejte nazdobené dle fantazie.

Hovězí steak s pepřovou omáčkou, šťouchaným bramborem a grilovaným provensálským rajčátkem

Suroviny pro 4 osoby

Hovězí svíčková nebo roštěná 800g
Rozmarýn čerstvý
Tymián čerstvý 6 větviček
Olej 5 pol.lžic
Nakládaný zelený pepř ½ pol.lžíce
Drcený steak pepř 1pol.lžíce
Bílé víno 0.5dcl
½ silné hovězí šťávy
Smetana 2dcl
Brambory
Máslo
Rajčata malá 6ks
Provensalské bylinky
Extravirgine olej 5pol.lžic

Postup:

Maso očistíme, přidáme koření mexico grill a naložíme do druhého dne. Očištěné na čtvrtky překrájené brambory uvaříme doměkka. Mezitím na pánvičku nalijeme bílé  víno, přidáme 1/3 kostky silné hovězí šťávy a také drcený, nakládaný a černý pepř. Vyvaříme do sucha a poté hned zalijeme smetanou a necháme zahustit. Na rozpálené pánvi s olejem opečeme maso z obou stran, které dopékáme v troubě předehřáté na 180stupňů cca 3min. Na druhé rozpálené pánvi s extravirgine olejem opečeme rajčata, která sme předem rozřízli napůl a okořenili provensálem. Rajčata pečeme řezem dolů a také krátce dopečeme v troubě. Do brambor před podáváním přidáme lžíci másla, ohřejeme, rozšťoucháme vidličkou a podáváme dle fantazie každého.

 


 

Škola vaření vznikla a funguje za podpory našich partnerů:

Whirpool - partner serveru Kurzy vaření Hanák - partner serveru Kurzy vaření Technistone - partner serveru Kurzy vaření Roto - partner serveru Kurzy vaření